PODKAST IZDAVAČA
Razgovori o metafizici

ali i drugim srodnim temama jevrejskoj mistici

IK METAFIZIKA

Podkast pokrenut u saradnji sa izdavačkom kućom Metafizika,
DC Krov i Klubom ljubitelja metafizičke literature

Razgovor sa Draženom Pekušićem
autorom predgovora delu, kabalističkog glosara i redaktora projekta

RAZGOVORI PODKAST

DRAŽEN PEKUŠIĆ: P.U.L.S.E magazin, kvantna fizika, misticizam...

Kada bi nas neko pitao da li je Nolanov Interstelar kranje maštoviti sci-fi ili vrlo verovatna budućnost, šta bismo odgovorili?

Ne znamo, ali znamo da ima neke veze sa kvantnom fizikom.

Zato smo pozvali Dražena Pekušića, programera koji sjajno razume i još pitkije predstavlja tu složenu i svima nepoznatu granu fizike, koja pomera sve granice "logičnog", da nam objasni šta se to pomera u oblacima zvezdane prašine.

Bele rupe i lažni vakuum kao ultimativna sudbina svemira

Abrakadabra kao sinonim za magijske formule i misticizam

Suština misticizma kao svojevrsne prakse unutar judaizma

Kabala i knjiga Zohar, temeljno delo jevrejskog misticizma

Kvantni Bog, odnosno poimanje Boga pod okriljem nauke?

Spoj nauke i religijskog misticizma kroz savremeni fokus

Stiven Hoking, crne rupe i koncept širenje kosmosa

Da li je svemir nastao Velikim praskom ili Cikličnim stvaranjem?

Širenje svemira i njegova konačna sudbina

Da li kvantna fizika isključuje Njutnovu fiziku?

Alister Krouli: Delo, uticaj i značaj

Spoj umetnosti i nauke, fizike i kvantne fizike

PROMOCIJA KNJIGE ''ZOHAR''

online promocija za vreme ''Zoom Šabata'', 7. maj 2021.
u organizaciji Jevrejske opštine Beograd (JOB)

Jevrejska opština Beograd

UVAŽENI GOSPODIN FILIP DAVID POVODOM PROMOCIJE ZOHARA

Izjava čuvenog književnika, esejiste, dramaturga, scenariste, dugogodišnjeg urednika Dramskog programa Televizije Beograd, dobitnika NIN-ove nagrade, kao i redovnog profesora dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Filipa Davida.

Reč je o najavi promocije knjige Zohar na srpskom jeziku, u organizaciji Jevrejske opštine Beograd (JOB), ali i šire diskusije pod nazivom ''Kabala - Jevrejski misticizam, značenje i uticaj'' koja se dogodila 7. maja 2021. godine putem Zoom platforme i koja je tim povodom okupila više od 50 ljudi koji su aktivno mogli da sudeluju u diskusiji.

Izdvajamo temu: Slovo Bet ב

ז SEGMENT IZ PREDGOVORA


Tek je dvadesetih godina XX veka postavljena osnova na kojoj je moglo biti građeno obimnije i dublje razumevanje jevrejskog misticizma, onda kada je na svetlo dana došlo delo Jehude Ašlaga (יהודה אשלג). On je priredio prvi kompletni prevod Zohara sa aramejskog na hebrejski jezik, uključujući i određen broj komentara na delo koji su nastajali kroz dugi niz vekova i koji su od velikog značaja za shvatanje Zohara kao celine. Time je učinio da se premoste dotadašnje nemogućnosti da se tačno protumače mnogi delovi na aramejskom jeziku, koji su često loše prevođeni, a posebno u slučaju s drugih na treće jezike. Zato hasidskog rabina Ašlaga zovemo i Gospodarem merdevina (Ba’al Ha’Sulam, בעל הסולם), jer nas je uspeo do novih visina.

Kako je Zohar dugo bio nepristupačan širem krugu ljudi, jer se za njega interesovala vrlo specifična čitalačka publika, i imajući u vidu da mu u početku nije pridavano dovoljno potrebne pažnje, iznenađujuće je to što od srednjeg veka pa nadalje nijedno drugo delo nije ostavilo tako poseban, snažan i prepoznatljiv pečat na jevrejsku misao i verska uverenja, kao što je to učinila ova knjiga sjaja.

SADRŽAJ DELA

Poglavlja svih objavljenih tomova

UVID U TEKST

Pročitajte uvodne stihove dela

GLOSAR

Prelistajte kabalistički pojmovnik

שמע ישראל
Š'ma Jisrael


Tekst Š’ma Jisrael s hebrejskog prevodimo kao ''Čuj Izraele'', te predstavlja temeljnu jevrejsku molitvu koja se izgovara dva puta na dan: ujutro i uveče i čini sâmu esenciju jevrejskog monoteizma. Njenu srž. Tako Š’ma nalazimo u knjizi ''Ponovljenih zakona'' (Devarim, דברים) ali i ''Knjizi Brojeva'' (Bamidbar, במדבר). Knjiga Ponovljenih zakona peta je knjiga ''Tore'' (תורה) i sastoji se od tri velika Mojsijeva govora upućenim Izrailjcima na Moavskim poljanama (מואב), nasuprot Jerihonu (Jeriho, יריחו), a uoči ulaska u Obećanu zemlju (Ha’arec ha’muvtahat, הארץ המובטחת).

Pretpostavlja se da je redak nastao najverovatnije za vreme vladavine kralja Jošije (Jošijahu, יאשיהו) i čini ga šest veoma bitnih, temeljnih, reči na kojima je judaizam i još ranije uspostavljen.

ZOHAR NEWSLETTER

Budite blagovremeno informisani o budućim nastavcima Zohara,
kao i svim drugim važnim informacijama u vezi s delom

Adresa izdavača

Jevrejska 20, Dorćol
11000 Beograd
Srbija


Pišite nam na

metaphysicster@gmail.com
zohar@metaphysica.rs
Kontakt forma