PODKAST
Razgovori o metafizici

ali i drugim srodnim temama jevrejskoj mistici 

PODKAST
IK METAFIZIKA

Podkast pokrenut u saradnji sa izdavačkom kućom Metafizika,
DC Krov i Klubom ljubitelja metafizičke literature

Razgovor sa Draženom Pekušićem
autorom predgovora delu, kabalističkog glosara i redaktora projekta

IZDVAJAMO OD DRUGIH GOSTIJU

IK Metafizika podkast

MILICA CINCAR-POPOVIĆ:
Manifesti Bratstva Ruže i Krsta

Milica Cincar-Popović (13. jun 1964, Beograd), srpska književnica, pripovedač (storyteller), prevodilac, urednik. Do 2014. godine objavljivala pod imenom Milica Krković.

Uz brojne predgovore i eseje o književnosti, hermetizmu i radu na sebi (Self-development), objavila zbirku priča „Mač savršenog viteza“ i romane „Mala knjiga o početku“ i „Kako ugristi vampira“. Kao urednik izdavačke kuće „Ellecta“ iz Beograda priredila edicju savremenih autora slobodnih zidara i napisala predgovor delu „Filozofija slobodog zidarstva - interkulturalna perspektiva“ Klaus-Jirgena Grina („Ellecta“, Beograd, 2008), u kome obrazlaže kulturološke i ideološke motive udruživanja u Bratstvo slobodnig zidara.

MINA PAJIĆ: Tai Chi

Način korišćenja taj-đi-ćuena u borbi je potpuno zasnovan na principima jin i janga i njihovoj dinamičkoj međupovezanosti.

Svaka celina ima dve strane i sve u prirodi i univerzumu se menja mada naizgled miruje. Tako i telo taj-đi-ćuen majstora koje, mada plovi polako kao reka, može da obuzda svakog ko pokuša da ga napadne koristeći snagu ili brzinu.

RAZGOVORI PODCAST #77

DRAŽEN PEKUŠIĆ: P.U.L.S.E magazin, kvantna fizika, misticizam...

Kada bi nas neko pitao da li je Nolanov Interstelar kranje maštoviti sci-fi ili vrlo verovatna budućnost, šta bismo odgovorili? Ne znamo, ali znamo da ima neke veze sa kvantnom fizikom. Zato smo pozvali Dražena Pekušića, programera koji sjajno razume i još pitkije predstavlja tu složenu i svima nepoznatu granu fizike, koja pomera sve granice "logičnog", da nam objasni šta se to pomera u oblacima zvezdane prašine.

PROMOCIJA KNJIGE ''ZOHAR''

online promocija za vreme ''Zoom Šabata'', 7. maj 2021.
u organizaciji Jevrejske opštine Beograd (JOB)

Jevrejska opština Beograd

UVAŽENI GOSPODIN FILIP DAVID POVODOM PROMOCIJE ZOHARA

Izjava čuvenog književnika, esejiste, dramaturga, scenariste, dugogodišnjeg urednika Dramskog programa Televizije Beograd, dobitnika NIN-ove nagrade, kao i redovnog profesora dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Filipa Davida.

Reč je o najavi promocije knjige Zohar na srpskom jeziku, u organizaciji Jevrejske opštine Beograd (JOB), ali i šire diskusije pod nazivom ''Kabala - Jevrejski misticizam, značenje i uticaj'' koja se dogodila 7. maja 2021. godine putem Zoom platforme i koja je tim povodom okupila više od 50 ljudi koji su aktivno mogli da sudeluju u diskusiji.

SLOVO BET ב

ז SEGMENT IZ PREDGOVORA


Tek je dvadesetih godina XX veka postavljena osnova na kojoj je moglo biti građeno obimnije i dublje razumevanje jevrejskog misticizma, onda kada je na svetlo dana došlo delo Jehude Ašlaga (יהודה אשלג). On je priredio prvi kompletni prevod Zohara sa aramejskog na hebrejski jezik, uključujući i određen broj komentara na delo koji su nastajali kroz dugi niz vekova i koji su od velikog značaja za shvatanje Zohara kao celine. Time je učinio da se premoste dotadašnje nemogućnosti da se tačno protumače mnogi delovi na aramejskom jeziku, koji su često loše prevođeni, a posebno u slučaju s drugih na treće jezike. Zato hasidskog rabina Ašlaga zovemo i Gospodarem merdevina (Ba’al Ha’Sulam, בעל הסולם), jer nas je uspeo do novih visina.

Kako je Zohar dugo bio nepristupačan širem krugu ljudi, jer se za njega interesovala vrlo specifična čitalačka publika, i imajući u vidu da mu u početku nije pridavano dovoljno potrebne pažnje, iznenađujuće je to što od srednjeg veka pa nadalje nijedno drugo delo nije ostavilo tako poseban, snažan i prepoznatljiv pečat na jevrejsku misao i verska uverenja, kao što je to učinila ova knjiga sjaja.

שמע ישראל
Š'ma Jisrael


Tekst Š’ma Jisrael s hebrejskog prevodimo kao ''Čuj Izraele'', te predstavlja temeljnu jevrejsku molitvu koja se izgovara dva puta na dan: ujutro i uveče i čini sâmu esenciju jevrejskog monoteizma. Njenu srž. Tako Š’ma nalazimo u knjizi ''Ponovljenih zakona'' (Devarim, דברים) ali i ''Knjizi Brojeva'' (Bamidbar, במדבר). Knjiga Ponovljenih zakona peta je knjiga ''Tore'' (תורה) i sastoji se od tri velika Mojsijeva govora upućenim Izrailjcima na Moavskim poljanama (מואב), nasuprot Jerihonu (Jeriho, יריחו), a uoči ulaska u Obećanu zemlju (Ha’arec ha’muvtahat, הארץ המובטחת).

Pretpostavlja se da je redak nastao najverovatnije za vreme vladavine kralja Jošije (Jošijahu, יאשיהו) i čini ga šest veoma bitnih, temeljnih, reči na kojima je judaizam i još ranije uspostavljen.

BUDITE BLAGOVREMENO INFORMISANI
O BUDUĆIM NASTAVCIMA ZOHARA

Ostavite Vaš email i bićete obaveštavani o najnovijim nastavcima